Wij zijn trots op onze voorzitter.

bron www.lc.nl

‘Boeren en besturen, het is een virus’

Teun de Jong vult een kleine pootmachine met poters. FOTO JAN SPOELSTRA

Teun de Jong (59) uit Sint Annaparochie is bijna veertig jaar boer en bestuurder. Zo’n hectisch voorjaar als dit heeft hij niet eerder meegemaakt.

Het zaaien zit erop. De meeste uien- en suikerbietenplantjes priemen voorzichtigjes uit de Bildtse klei. De komende weken zijn Teun de Jong en zijn zonen Roelof en Geertjan nog druk met het poten van de pootaardappelen. Zelden hebben de werkzaamheden zoveel tijd in beslag genomen als dit voorjaar. De Jong: “In februari was het kletsnat. Er viel circa 200 millimeter, twee keer meer dan normaal. Vervolgens kregen we droogte. Wekenlang een straffe ‘poolwind’ uit het noordoosten. Die heeft van de toplaag waarin alles moet groeien en bloeien, beton gemaakt. Voor een geschikt zaaibed hebben we het land twee keer vaker moeten eggen en frezen.” De Jongs gedachten gaan tegenwoordig vaak uit naar het extreme voorjaar van 1983. “Toen was het juist heel nat. De laatste poters gingen pas op de langste dag, 21 juni, de grond in.”

Die cyclus van zaaien, het passen op de gewassen en het oogsten, het zit De Jong in de genen. Hij omschrijft het als een onverwoestbaar en onverslaanbaar virus. Hij is inmiddels de vierde generatie op de boerderij aan de Oudebildtdijk 487. Aan zijn moederskant gaat het boerenbloed terug tot 1475.

Lees meer

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.