St. Annabuurtsters op de PC Deel 3

De volgende kaatser die voor St.-Annaparochie op de PC-lijst voorkomt is de op 28 maart 1902 geboren Klaas Kuiken. Voordat ‘de Kuik’ in 1938 in St.-Annaparochie komt wonen is hij al vele malen succesvol voor St.-Jacobiparochie geweest. Zo wint hij onder andere de Bondswedstrijd, nu het Nederlandse Kampioenschap, voor senioren in 1933, 1934 en 1935 voor de kaatsvereniging ‘Het Noorden’, samen met Dooitzen de Bildt en Sjouke Helfrich. Klaas Kuiken, in 1920 nog even met zijn ouders wonend in Patterson (Amerika), debuteert in 1924 op de PC. Hij sneuvelt, uit een lijst van twaalf parturen, in de tweede omloop tegen de latere winnaars. In 1925 heeft hij meer succes. Met de legendarische Taede Zijlstra (Witmarsum) en de veel te vroeg gestorven Ids K. Jousma (Dokkum), hij werd slechts 34 jaar, ontmoet hij op die dag nauwelijks tegenstand, namelijk zes eersten in vier partijen.

Na afloop wordt Klaas Kuiken tot koning van de wedstrijd uitgeroepen. In 1926 herhaalt hij deze prestatie met dezelfde spelers en opnieuw is de koningsprijs voor hem. Na de tweede prijs in 1928 en 1931 is het in 1932 opnieuw raak, nu met Sape A. de Haan en Jan van der Lei, beide uit Berlikum, en wederom gaat de koningsprijs naar St.-Jacobiparochie. In 1937 is er een bizarre PC-zege voor Klaas Kuiken. Op 4 augustus van dat jaar reist hij met een volledig bezette trambus, met vrouw en kind, naar de PC in Franeker. In een bocht in de weg, tussen Sexbierum en Franeker, komt de bus gekanteld in een sloot terecht. Van de zesentwintig inzittenden geraken tien tot twaalf personen licht gewond en drie personen zijn er ernstiger aan toe. Een inwoner van Minnertsga zal later in het Diakonessenziekenhuis in Leeuwarden aan de gevolgen van dit ongeluk komen te overlijden. Klaas Kuiken staat met zijn partuurmaten Dooitzen de Bildt (St.-Jacobiparochie) en Sjouke Helfrich (Wijnaldum) als nummer 2 op de wedstrijdlijst en moet dus direct aantreden. Door het ongeluk wordt de partij uitgesteld en wordt verkaatst na de laatste nummers 15 en 16 op de lijst. Ynze Kuperus uit Wijnaldum valt voor Klaas Kuiken in en het partuur overleeft gemakkelijk (1-5 en 0-6) de eerste omloop. Daarna verschijnt de in het ziekenhuis opgelapte Kuiken, die het ongeluk helemaal zonder kleerscheuren heeft doorstaan, in de kaatsarena en wordt weer tot de wedstrijd toegelaten. Moeiteloos wordt vervolgens de tweede omloop gewonnen met 2-5 en 4-6. In de halve finale is er ook weinig tegenstand, 5-2 en 6-6, en in de finale is het drietal eveneens oppermachtig, 5-1 en 6-4. Sjouke Helfrich wordt tot koning gekozen.

Zoals gezegd verhuist Klaas Kuiken in 1938 naar St.-Annaparochie en in dat jaar staat hij wel op de PC-lijst, maar is hij door omstandigheden niet van de partij. Na de derde prijs in 1939 en in 1940 vlamt hij in 1941 nog eenmaal op de PC. Met Sjouke Helfrich (Wijnaldum) en Jan de Groot (Weidum) wint hij in dit oorlogsjaar voor de vijfde keer de klassieker, waarbij Jan de Groot de koningsprijs in ontvangst mag nemen. De prijs in dit jaar bestaat uit een zilveren kunstvoorwerp en dertig gulden. In 1948 sluit Klaas Kuiken zijn PC-carrière af met een nederlaag in de eerste omloop. Hij komt twintig keer op deze wedstrijd uit, wint vijf keer de eerste prijs, drie keer de tweede prijs en drie keer de derde of vierde prijs. Hij wordt drie keer koning en hij verzamelt dus vierentwintig punten en neemt momenteel de twaalfde plaats in het PC-klassement aller tijden in. In 1942 wint Klaas Kuiken met Gerrit Groen en Dirk P. Keizer de tweede prijs op de Bondswedstrijd voor senioren voor St.-Annaparochie. Hij vergaart is zijn kaatsloopbaan in totaal 628 punten (145 eerste, 64 tweede en 65 derde/vierde prijzen) en wordt 36 keer koning op het hoogste niveau en staat daarmee op de elfde plaats in het algemeen klassement. Opslager en voorinse Klaas Kuiken, die de meeste successen in de periode dat hij in St.-Jacobiparochie woont behaalt, overlijdt op 28 april 1984.

Willem Hiemstra.